ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΦ'ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΙΑ-ΜΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΚΛΩΝΑ. ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΟΗΜΑ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΜΟΝΟ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΛΥΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.
Το μήνυμα μας
- Μετά από 6 χρόνια εγκατάλειψης από την προηγούμενη κυβέρνηση, πραγματοποιούμε πρωτόγνωρη διαδικασία διαβούλευσης, ανοικτή σε όλους.
- Θέλουμε να φτάσουμε σε δίκαιες και μόνιμες λύσεις στα πραγματικά τους προβλήματα. Οι αλλαγές που ζητούν, είναι ίδιες με τις αλλαγές που προγραμματίζουμε.
- Η κατάσταση της οικονομίας είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Η χώρα είναι στο μάτι του διεθνούς κυκλώνα. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο, και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, τα μπλόκα δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν προσφέρουν τίποτα σε κανέναν. Αντίθετα, πληγώνουν τη χώρα.
Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα για τον αγρότη
Όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά...
- Αυξήσαμε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%. Συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ.
- Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ.
- Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2009 και θα αυξηθούν κατά 20 επιπλέον ευρώ από 1/7/2010, ώστε στο τέλος της τετραετίας να φθάσουν τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και τα 950 για το ζευγάρι. Το συνολικό ύψους των αυξήσεων του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.
- Εντάξαμε τους αγρότες στο Νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Με τα μέτρα που αποφασίσαμε, μπορούν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού, να ρυθμίσουν χρέη μέχρι 100.000 ευρώ ή 1 εκατομμύριο ευρώ στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμα. Βάσει των στοιχείων της ΑΤΕ το συνολικό ύψος των χρεών των παραγωγών που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του μέτρου μόνο στην ΑΤΕ φτάνει τα 2,3 δισ. Ευρώ. Ενώ, για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ΕΑΣ, το συνολικό ύψος προς ρύθμιση φτάνουν τα 295 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά προς ρύθμιση σε άλλες τράπεζες.
- Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον Τειρεσία
- Ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων ύψους 1,14 δισ. ευρώ πριν τα Χριστούγεννα του 2009
- Τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες. 530 Επενδυτικά σχέδια (ΟΠΑΑΧ και Σχέδια Βελτίωσης) ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ.
Επίσης:
- Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα καταβάλαμε μέσω του ΕΛΓΑ 160 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους του 2007.
- Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους του ΕΦΕΤ και των Υπηρεσιών του Υπουργείου. Επιβάλλαμε πρόστιμα σε παραβάτες της νομοθεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων.
- Προχωρήσαμε στη Σύσταση Ομάδων Εργασίας που σε διαρκή βάση εξετάζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες. Στόχος μας, η συνεχής διαβούλευση με τον αγροτικό κόσμο και η διευθέτηση των ζητημάτων που τον απασχολούν.
- Για πρώτη φορά από το 2006 και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κοινοποιήθηκαν προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οι καταστάσεις που αφορούν τους δικαιούχους δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος ενιαίας ενίσχυσης 2008.
- Ταυτόχρονα, υλοποιούμε τη δέσμευση μας ώστε στις αρχές του 2010 να πραγματοποιηθεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός βάσει του οποίου θα ανατεθεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των γεωργών για τα επόμενα χρόνια.
- Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την από εδώ και πέρα απρόσκοπτη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων. Προχωράμε με εντατικότερους όσο ποτέ ρυθμούς το ΟΣΔΕ και την ψηφιοποίηση των εκμεταλλεύσεων. Με την ολοκλήρωση του έργου, η χώρα θα αποκτήσει αγροτικό κτηματολόγιο. Από το 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, η ψηφιοποίηση βρισκόταν στο 38% του συνόλου. Σήμερα το ποσοστό ξεπερνά το 80% και θα έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2010, εξασφαλίζουμε για τη χώρα ένα εργαλείο σχεδιασμού πολιτικής, κρίσιμο ενόψει της νέας ΚΑΠ.
Διεξάγουμε εφ'όλης της ύλης διάλογο
Σε συνεργασία με την ΟΚΕ και με τη συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας των πολιτών διοργανώνουμε τον Κοινωνικό Διάλογο για την Αγροτική Πολιτική, ο οποίος κορυφώνεται στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2010, στο Ζάππειο Μέγαρο, με άξονες:
- Το μέλλον της ΚΑΠ
- Διαρθρωτικές πολιτικές-Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)
- Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ
- Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος
- Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά
- Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής
- Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης
- Ποιότητα και σήμανση των τροφίμων
- Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των αγροτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου