Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

ΑΣΥΛΟ ΣΤΟ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ: ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!


ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Φίλες και φίλοι, πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα το θέμα του Ασύλου και της εφαρμογή του Νόμου Πλαίσιο για τα ΑΕΙ που ψήφισε η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ, με την στήριξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ο Πρύτανης του ΕΜΠ εφάρμοσε σχετική διάταξη του Νόμου και κάλεσε την αστυνομία να επέμβει μετά από καταγγελίες ότι εξωπανεπιστημιακοί προκαλούσαν αναίτια φθορές στο Ίδρυμα και απείλησαν το προσωπικό φύλαξης.

Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου έχει ξεκάθαρα ταχθεί ενάντια στην σχετική διάταξη του Νόμου, γιατί μετέφερε την ευθύνη λήψης της απόφασης από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δηλαδή τους καθηγητές και τους φοιτητές (Επιτροπή Ασύλου και Σύγκλητο), μονομερώς στην Διοίκηση κάθε ΑΕΙ-ΤΕΙ (Πρυτανικό Συμβούλιο ΑΕΙ/Συμβούλιο ΤΕΙ).

Παράλληλα η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου θεωρεί ότι τόσο ο παλιός, όσο και ο εφαρμοζόμενος νόμος μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την ακαδημαϊκή διδασκαλία-έρευνα και την ελεύθερη πολιτική και συνδικαλιστική δράση καθηγητών-φοιτητών-πολιτών, μόνο αν εφαρμόζετε σωστά και δεν χρησιμοποιείται ως άλλοθι. Είτε από τις διοικήσεις για να καταστρατηγούν το άσυλο, π.χ. σε περιόδους φοιτητικών κινητοποιήσεων είτε για να αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Είτε από τις κρατικές αρχές, για να αποφεύγουν να προστατεύουν την δημόσια περιουσία από βανδάλους και όσους θέλουν να συκοφαντούν τους φοιτητές και τους κοινωνικούς αγώνες τους.

Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος για την προστασία του Ασύλου από όσους το επιβουλεύονται εντός και εκτός των Ιδρυμάτων είναι η αποκατάσταση του δικαιώματος των φοιτητών στη λήψη απόφασης, δηλαδή απαίτηση ομοφωνίας. Παράλληλα η άρση του Ασύλου πρέπει να λαμβάνει χώρα, ΜΟΝΟ όταν κάποιοι αυθαίρετα και χωρίς αποφάσεις συλλογικών οργάνων της κοινότητας, στερούν το δικαίωμα παρουσίας, διδασκαλίας, έρευνας και πολιτικού διαλόγου στα μέλη της ή όταν απειλείται η δημόσια περιουσία και η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

- Επίσης θεωρούμε επιβεβλημένο η Σύγκλητος του Π.Κ. να λάβει απόφαση που θα ορίζει ρητά ότι το πανεπιστημιακό άσυλο ισχύει: “... σε όλους τους ρυμοτομημένους-πολεοδομημένους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους του Ιδρύματος (κτίρια, γραφεία, εργαστήρια, διάδρομοι, αίθρια, γυμναστήρια, λέσχες, αναγνωστήρια, υπηρεσίες, πανεπιστημιακοί δρόμοι-πεζοδρόμια, κλπ) και σε όλα τις εκτάσεις-κτίρια ιδιοκτησίας του Π.Κ. όπου λαμβάνει χώρα εκπαιδευτική-ερευνητική διαδικασία και παροχή κάθε είδους υπηρεσιών προς τους φοιτητές...”

Με τον θεσμό του Ασύλου και τα ακαδημαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών δεν γίνεται να παίζει κανείς. Πολύ περισσότερος Πρυτάνεις και Διοικήσεις που στερούνται κύρους και αποδοχής από την κοινότητα και τους φορείς της.

- Στα πλαίσια αυτά καλούμε άμεσα τον Πρύτανη κ. Παλήκαρη να άρει την επ' αόριστο άρση του Ασύλου στα κτίρια της Κνωσού την οποία έχει επιβάλει παράτυπα και μονομερώς. Ακόμα και σύμφωνα με αυτό τον απαράδεκτο νόμο η άρση του ασύλου έχει στιγμιαίο χαρακτήρα και έχει ισχύ για συγκεκριμένη επέμβαση δημόσιας δύναμης, όταν λαμβάνουν χώρα συγκεκριμένα αδικήματα. Πουθενά δεν υπάρχει η έννοια της “γενικής, επ' αόριστο και άνευ αιτίας, αρχής και τέλους” άρση του ασύλου! Έτσι ακόμα και στο Άσυλο η Διοίκηση κινείται εκτός νομιμότητας, ...όπως το συνηθίζει άλλωστε!

Επιπρόσθετα η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου θεωρεί ύποπτες και εκ του πονηρού, φήμες που κυκλοφορούν εντός του Π.Κ. για κατάργηση της παρουσίας δημοσίων φυλάκων στους χώρους του Ιδρύματος με τον νέο ακαδημαϊκό έτος. Θεωρούμε ύψιστο καθήκον της Διοίκησης του Πανεπιστημίου, αλλά και όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, την προστασία της δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας, που αποτελεί την βάση για την ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Αυτή η προστασία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με την παρουσία δημόσιων φυλάκων (μονίμων ή με σύμβαση), στα πλαίσια της δημοκρατικής διοίκησης που ασκούν τα πανεπιστημιακά όργανα και οι θεσμικοί φορείς της κοινότητας. Κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας φύλαξης και αντικατάσταση της με “ιδιωτικούς φρουρούς” μας βρίσκει αντίθετους.

- Έτσι καλούμε την Διοίκηση του Π.Κ. να ενισχύσει με κάθε τρόπο την παρουσία τους (πχ. να επιστρέψει στην υπηρεσία φύλαξης όποιος έχει αποσπαστεί σε άλλες εργασίες και στην “ιδιωτική υπηρεσία του Πρύτανη”). Άλλωστε η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου έδωσε (και δίνει) μεγάλους αγώνες τόσο για την πρόσληψη δημοσίων φυλάκων -αντιστεκόμενη σε Κυλάφη και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ “φανατικούς οπαδούς” των security- όσο και την δίκαιη μισθολογική τους αμοιβή, όταν αρχικά είχαν επιβαρυνθεί πέρα από τον ΦΠΑ και με την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Επειδή λοιπόν οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας είναι ξεκάθαρες, καλούμε τους “προσωρινούς αξιωματούχους”, που διαδίδουν ψευδείς “πληροφορίες” και τους “φοιτητές-πουλάκια” που τους υπηρετούν, ...να συμμαζευτούν!

ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Υπερασπιζόμαστε Θεσμούς – Διεκδικούμε Δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου