Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΑΛΕΞΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ … ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΕ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ & ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ…



Ένα χρόνο πριν, ένα 16χρονο παιδί σκοτώθηκε στους δρόμους της Αθήνας. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, μαθητής, μετά από έναν σύντομο διαπληκτισμό με δύο αστυνομικούς, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του υπηρεσιακού όπλου του ενός. Η αντίδραση της Ελληνικής κοινωνίας ήταν ακαριαία. Σε όλη την χώρα ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις, πορείες, και σε συνδυασμό με αυτές, και ένα δεύτερο κύμα βίας, που εκφράστηκε και από τα φαινόμενα λεηλασίας στις μεγάλες πόλεις, και από την έξαρση της αστυνομικής καταστολής.

Ο προηγούμενος Δεκέμβρης, ήταν ένας μήνας ο οποίος άλλαξε αρκετά τα πολιτικά αντανακλαστικά του Ελληνικού λαού. Διαμόρφωσε μια πιο ρεαλιστική εικόνα στα μάτια πολλών για την αστυνομική καταστολή. Δημιούργησε συναισθήματα λαϊκής εξέγερσης σε ανθρώπους που δεν τα είχαν νιώσει ποτέ. Οι μητέρες συγκινήθηκαν, γιατί θα μπορούσαν να ήταν το δικό τους παιδί. Τα υπόλοιπα παιδιά, επειδή θα μπορούσαν να είναι συμμαθητές του ή ακόμα και τα ίδια μπροστά στην σφαίρα.

Ταυτόχρονα όμως, ήταν και η ιδανική ευκαιρία, για πολλούς που είχαν πολιτικό όφελος από αυτό το γεγονός, να το εκμεταλλευτούν, και να ξεκινήσουν φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας στα κέντρα των πόλεων. Εκμεταλλευόμενοι την σχετική ανοχή που υπήρχε από την ελληνική κοινωνία εκείνη την περίοδο, προχώρησαν στην καταστροφή περιουσιών απλών πολιτών, όπως καταστήματα, αυτοκίνητα, με στόχο την ενίσχυση των δικών τους πολιτικών δυνάμεων. Πολλά άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την αντίδραση της κοινωνίας ενάντια στην αστυνομική βία, ως αγώνα ενάντια, σε όλους τους ένστολους, στο σύστημα, στα κόμματα και στην δημοκρατία!

Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου, παίρνει από αυτές τις μέρες πολλά μηνύματα. Μας βάζει να σκεφτόμαστε για την ποιότητα της αστυνομίας που θέλουμε. Μια δημοκρατική αστυνομία, η οποία θα είναι εκεί για να προστατεύει τον πολίτη και την δημοκρατία την ίδια. Μια αστυνομία η οποία θα είναι απαλλαγμένη και από τα δικά της κακοποιά στοιχεία, που θα αστυνομεύει και τον εαυτό της, ώστε να μην βλέπουμε ούτε «τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις», ούτε «ζαρντινιέρες», ούτε να προστατεύει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Ν. Κακλαμάνη αντί για τους πολίτες. Μια αστυνομία που εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους Νόμους. Μία αστυνομία της οποία τα μέλη θα είναι καταλλήλως και επαρκώς εκπαιδευμένα και να έχουν και την κατάλληλη βοήθεια από το κράτος έτσι ώστε να μην ζήσουμε παρόμοια φαινόμενα.

Αντίστοιχα, θέλουμε την αστυνομία ισχυρή στην προστασία των πολιτών, έναντι αυτών, που προσπαθούν να καταλύσουν την δημοκρατία που με τόσο κόπο, και αγώνες προσπαθεί να χτίσει ο Ελληνικός λαός. Δεν εκφράζουν τον αγώνα μας, ούτε οι μολότωφ, ούτε η διάλυση καταστημάτων, ούτε η λεηλασία και το πλιάτσικο, ούτε η ανόητη και παιδαριώδης συμπεριφορά κοινών χουλιγκάνων του τύπου «πάμε να παίξουμε ξύλο με τους μπάτσους». Αυτές οι λογικές προσβάλλουν τον δικό μας αγώνα, τα οράματα για μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία, στην οποία δεν κάνει κουμάντο αυτός που κρατάει το μεγαλύτερο καδρόνι.

Φέτος το Δεκέμβρη, η ελληνική κοινωνία πρέπει να χτίσει πάνω σε αυτά που έμαθε. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέθανε εξ’αιτίας της τυφλής βίας. Ας μην το ξεχάσουμε. Αλλιώς θα ξεχάσουμε και τον ίδιο.

Φέτος τον Δεκέμβρη πρέπει να δούμε πως μπορεί η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και η ενεργοποίηση των νέων και των απλών πολιτών, να οδηγήσει σε ένα πολιτικό κίνημα! Σε ένα κίνημα που διεκδικεί ειρηνικά και κοινωνικά καλύτερη ποιότητα ζωής και αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο λαός μας ήδη έκανε ένα βήμα, απαλλάχθηκε από την χειρότερη Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Απαλλάχτηκε από την Κυβέρνηση που θεώρησε το κράτος ως λάφυρο, την αστυνομία ως εργαλείο εξαναγκασμού σε υποταγή στις πολιτικές της. Τον λαό ως εχθρό που πρέπει να τρομοκρατηθεί και να σιωπήσει.

Σήμερα, η χώρα, και οι πολίτες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Εξακολουθούν να υποφέρουν από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Εξακολουθούν να υποφέρουν από ένα πελατειακό κράτος. Εξακολουθούν να υποφέρουν από έλλειψη κοινωνικής προστασίας και μέριμνας. Εξακολουθούν να μαστίζονται από την ασυδοσία της αγοράς και τις ανεπάρκειες σε υγεία και παιδεία.

Σήμερα, όμως, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει ελπίδα στη νέα γενιά που αφυπνίστηκε. Υπάρχει ελπίδα στους εργαζόμενους που δεν θα δουν μηδενικές αυξήσεις. Υπάρχει ελπίδα στους εργαζόμενους που ικανοποιούνται κάποιες ανάγκες τους από το επίδομα αλληλεγγύης.

Υπάρχει ελπίδα στους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους οικογενειάρχες, που βλέπουν να επιχειρείται η τιθάσευση του τραπεζικού κατεστημένου. Υπάρχει ελπίδα σε όσους βλέπουν να μπορούν να βγουν από την μέγγενη του δανεισμού και των χρεών.

Υπάρχει ελπίδα στη Νεολαία που βλέπει να σταματάει ο κατήφορος και η διάλυση της δημόσιας Παιδείας, που ενισχύεται με 1 δις Ευρώ επιπλέον.

Υπάρχει ελπίδα στους πολίτες που βλέπουν προσπάθειες για αλλαγή στον σκληρό πυρήνα της κρατικής γραφειοκρατίας και πρακτικές κινήσεις για περισσότερη διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο.

Υπάρχει ελπίδα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που περιμένουν να αντιμετωπιστούν οι μαύρες τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων και να δοθούν λύσεις ενάντια στην εισ-φοροδιαφυγή, την σπατάλη υπέρ των φαρμακευτικών εταιρειών και τις μηδενικές παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Η ΠΑΣΠ ΑΕΙ Ηρακλείου θα βρίσκεται στην αιχμή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων που υπερασπίζονται τα δικαιώματα και διεκδικούν τα αιτήματα των πολλών. Θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων για δημόσια δωρεάν παιδεία και για δίκαιη κοινωνία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα βρίσκεται στις δυνάμεις εκείνες που κινητοποιούν το φοιτητικό κίνημα όχι για μικροκομματική εκμετάλλευση (ΚΝΕ/ΠΚΣ) ή για «επαναστατική γυμναστική» (αριστεριστές).

Όλοι οι φοιτητές, ολόκληρη η νέα γενιά θα δώσει την μάχη για πραγματική αλλαγή και πρόοδο έχοντας στην μνήμη της τον άδικο χαμό του Αλέξη, ενός ανάμεσα σε πολλούς που αφύπνισαν και κινητοποίησαν τους νέους. Η δολοφονία του δεν είναι αφορμή για «ρητορείες». Η δολοφονία του είναι αφορμή για διεκδικήσεις με σεβασμό στις δημοκρατικές και καταστατικές λειτουργίες και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και ΟΛΩΝ των πολιτών, ελλήνων και ξένων.

Προτείνουμε:

· Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται ΚΥΡΙΑΚΗ 12:00 ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ, στα πλαίσια των διεκδικήσεών μας

· Το Πανεπιστήμιο να πάρει απόφαση από το Πρυτανικό Συμβούλιο (εφόσον δε θα γίνει η Σύγκλητος την Πέμπτη) για θεσμικό κλείσιμο του Π.Κ. τη Δευτέρα και να διοργανώσει εκδήλωση με θέμα “Εξέγερση Δεκέμβρη 2008 – ποιες είναι οι διεκδικήσεις μας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου