Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΑΓΡΟΤΕΣ. ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 500 ΕΚ. ΕΥΡΩ.

ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ. ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΗΤΑ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ...

1. Σ. Χατζηγάκης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, 29/01/2009: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ».

2. Γράφαμε σχετικά στο Βασικό Σχολιασμό στις 29 Ιανουαρίου για το πακέτο των 500 εκ. ευρώ στους αγρότες:

- «Ο κ. Χατζηγάκης επανέλαβε ότι τα χρήματα αποτελούν αποζημίωση για ζημιές και όχι ενίσχυση. Μας το είπε πολύ καθαρά. Αποζημίωση ζημιών και όχι ενίσχυση. Αλλά οι βουλευτές και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ έχουν άλλη άποψη. «Εδώ μιλάμε όχι για ζημιές, αλλά για ενισχύσεις», δήλωνε χθες στα κανάλια, ο κ. Τραγάκης. Ας αποφασίσουν περί τίνος πρόκειται.

- Δεν μπορεί η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της ως προς το σύννομο ή μη των ενισχύσεων αυτών. Εμείς θέλουμε να είναι σύννομες, αλλά οι κουτοπονηριές αυτού του είδους, δυστυχώς, έχουν προ πολλού περάσει. Η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αλλά όχι τη μια μέρα να έρχεται να λέει κάτι ο υπουργός, την επόμενη ημέρα να λένε άλλα τα στελέχη, και οι αγρότες να μην έχουν καταλάβει απολύτως τίποτε».

3. Σήμερα διαβάζουμε στον Τύπο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει επιστολή-βόμβα προς τους υπουργούς Oικονομίας και Aγροτικής Aνάπτυξης με την οποία ζητεί μέχρι το τέλος Αυγούστου περισσότερες εξηγήσεις για το «πακέτο» των 500 εκατ. ευρώ στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί ότι πρόκειται για «αποζημιώσεις», όπως διατείνονταν ότι θα είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση, και κάνει λόγο για καθαρές «κρατικές ενισχύσεις» που απαγορεύονται από το κοινοτικό δίκαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου