Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ

Δεν συνιστούν τα μέτρα αυτά ένα πλέγμα αντιλαϊκής πολιτικής, όπως αναφέρει η αντιπολίτευση;

Όταν η οικονομία μας απειλείται από τις αδηφάγες ορέξεις των κερδοσκόπων, καθήκον μιας προοδευτικής κυβέρνησης είναι να ακυρώσει με κάθε τρόπο αυτές τις επιθέσεις, προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση, που θα είχε ως πρώτα και κύρια θύματα τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός δεν έρχονται σε αντίθεση με πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ;

1. Η αλήθεια είναι πως η Κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει τα μέτρα αυτά. Το πλήγμα όμως στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας που επέφεραν οι εγκληματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης αποδείχτηκε αφάνταστα βαθύτερο. Η ανάγκη να το αναστρέψουμε είναι άμεση. Γιατί κατέστησε την Ελλάδα έρμαιο διεθνών κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Μήνες τώρα όλοι ασχολούνται μαζί μας. Λοιδορούν την πατρίδα μας.Ήρθε ο καιρός να κάνουμε τώρα, όλοι μαζί, όλες τις απαραίτητες θυσίες για να τους διαψεύσουμε.

2. Όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβανόμαστε ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε πρέπει αναγκαστικά να παίρνουμε και ορισμένα μέτρα, τα οποία είναι επώδυνα, χωρίς όμως να εγκαταλείπουμε το βασικό μας στόχο για δικαιοσύνη, ανάπτυξη και ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

3. Αναγκαζόμαστε και λαμβάνουμε και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες μπορεί μεν να είναι επώδυνες, αλλά είναι αυτές που θα ωφελήσουν στο τέλος τον Έλληνα πολίτη, μια και θα βγούμε από αυτή την κρίση, η οποία εάν δε δείχναμε τη σοβαρότητα που δείχνουμε ως κυβέρνηση, θα μας οδηγούσε με βεβαιότητα σε περιπέτειες για χρόνια.

Γιατί δεν πήρατε αυτά τα μέτρα νωρίτερα;

Γιατί οφείλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε με το λιγότερο οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της βαριάς και εγκληματικής κληρονομιάς, που άφησε πίσω της η Ν.Δ.

Ούτε εμείς αλλά ούτε ακόμη και θεσμικοί παράγοντες της οικονομίας, μπορέσαμε να προβλέψουμε το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας μας. Αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ψευδή στοιχεία που παρουσίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όταν ήλθαμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που προσπαθούσε να κρύψει η ΝΔ, είπαμε ότι όπου απαιτηθεί να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα αυτά θα ληφθούν, ανεξαρτήτως κόστους. Και αυτό κάναμε, αυτό έκανε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας με απόλυτη ειλικρίνεια στους πολίτες.

Τελικά η κυβέρνηση υπέκυψε στη βούληση των αγορών;

Δυστυχώς, στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, που κυριαρχείται από συντηρητικές πολιτικές, οι δυνάμεις των κερδοσκοπικών αγορών αφέθηκαν ασύδοτες. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτή την πραγματικότητα, παρά μόνο εις βάρος μας.

Οφείλαμε και οφείλουμε να προστατεύουμε της χώρα και τους Έλληνες πολίτες από τις επιθέσεις αυτές και ταυτόχρονα να κάνουμε να χάσουν τα λεφτά τους όσοι στοιχημάτισαν για να βγάλουν λεφτά από την χρεοκοπία της Ελλάδας.

Τα ίδια δεν θα έκανε και η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, αν επανεκλέγονταν στις 4 του Οκτώβρη;

1. Αν επανεκλεγόταν η Ν.Δ. στις 4 του Οκτώβρη δεν θα υπήρχε κυβέρνηση. Δεν θα μας άκουγε κανείς. Με τι μούτρα θα παρουσιαζόταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία κυβέρνηση που απέκρυπτε, όπως αποκάλυψε χθες η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, 55 δισ. ευρώ χρέος; Που «μαγείρευε» στοιχεία μέχρι και την παραμονή των εκλογών;Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του κυριολεκτικά «πήδηξαν από το πλοίο».

2. Αν επανεκλεγόταν η Ν.Δ. στις 4 του Οκτώβρη, δεν θα έκανε τίποτα. Τα κλειδιά της χώρας θα είχαν ήδη παραδοθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

3. Και φυσικά, αν επανεκλεγόταν η Ν.Δ. στις 4 του Οκτώβρη, δεν θα υπήρχε επίδομα αλληλεγγύης, δεν θα υπήρχε αύξηση των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, την υγεία και την παιδεία, δεν θα υπήρχε νέο, δίκαιο, φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει τους έχοντες και κατέχοντες, τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, τα μερίσματα των μεγαλομετόχων, τις off-shore, κ.ο.κ. Ποιος π.χ. θα κυνηγούσε τη φοροδιαφυγή μέσω off-shore; Μία κυβέρνηση με υπουργούς που διέθεταν off-shore για να φοροδιαφεύγουν;

4. Η αλλαγή της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το μεγάλο κεφάλαιο αξιοπιστίας του Γιώργου Παπανδρέου στο εξωτερικό, υπήρξαν καταλυτικοί παράγοντες που απέτρεψαν τα χειρότερα για τη χώρα και τους πολίτες. Η χώρα στις 4 Οκτώβρη απέκτησε κυβέρνηση.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι όλη αυτή η κατάσταση, (άνοδος των spread, πιέσεις) εκδηλώθηκαν μετά τις εκλογές.

Η ΝΔ ξεχνά ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, ήταν το αποτέλεσμα της αποκάλυψης των επιπτώσεων των καταστροφικών επιλογών που ακολουθήθηκαν πριν τις εκλογές, για έξι ολόκληρα χρόνια. Η στάση τους, η επιμονή τους να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, η επιμονή τους στην διαστρέβλωση της αλήθειας, και η συνεχιζόμενη τάση τους να κάνουν το άσπρο μαύρο, προκαλεί απογοήτευση και εκνευρισμό στους πολίτες, ακόμη και στους ψηφοφόρους τους. Όλοι σε αυτή τη χώρα ξέρουμε ποιοι ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.

Γιατί αποφασίσατε την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που απορρίπτει και η ηγεσία της Ν.Δ.;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αύξησε και μάλιστα επανειλημμένα το συγκεκριμένο φόρο και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν οι σημερινοί λόγοι, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει το μέγεθος της σημερινής κρίσης. Και μάλιστα χωρίς να αξιοποιήσει σε όφελος των πολιτών και της χώρας ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα που μάζεψε. Η θυσία με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ζητήθηκε από τον Πρωθυπουργό για να αυξηθούν άμεσα, μέσα στο 2010, τα δημόσια έσοδα. Παράλληλα, όμως έχουμε δεσμευτεί για τη συνολική επανεξέταση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των ιδιοκτητών Ι.Χ.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. Θα πάνε στα 67 χρόνια, στα 68, στα 70;

Τα όρια ηλικίας θα εξειδικευτούν μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο Πρωθυπουργός είπε αυτό που γίνεται και σε όλη την Ευρώπη, ότι και με βάση την αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής, αλλά και με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, ως χώρα, αλλά και ως Ευρώπη γενικότερα, παντού τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου