Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η θέση της ΠΑΣΠ για τις ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ


Ως νέοι οραματιζόμαστε μια δημοκρατική κοινωνία ίσων ευκαιριών, όπου όλοι όσοι το επιθυμούν θα απολαμβάνουν απρόσκοπτα το δικαίωμα στη γνώση και τη μάθηση. Ως εκπρόσωποι φοιτητών οραματιζόμαστε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα προάγει την ισονομία, την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα διαμορφώνει πολίτες με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ενεργούς και χρήσιμους για την κοινωνική πρόοδο και την ευημερία. Η πίστη στις παραπάνω αξίες στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα αποτελεί για μας μονόδρομο, γι’ αυτό και η πολιτεία οφείλει να δείξει ιδιαίτερη έμφαση στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Ανώτατη Παιδεία είναι ένα Δημόσιο Αγαθό, το οποίο θα πρέπει να παρέχεται σε όλους τους νέους της χώρας μας ισότιμα, ανεξάρτητα από την οικονομική τους δυνατότητα και τον τόπο διαμονής τους. Υπάρχουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, ή οι οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν το κόστος φοίτησης των παιδιών τους, ιδίως όταν αυτά εισάγονται σε πανεπιστήμια μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον υπάρχουν και διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες που απαγορεύουν ή καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση ενός φοιτητή από τον τόπο μόνιμης διαμονής του (για παράδειγμα η ασθένεια ενός εκ των δυο γονέων). Πιστεύουμε λοιπόν, όλα αυτά τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, θα πρέπει να είναι ενταγμένα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κρατικής μέριμνας, που θα αφορά τόσο τα περιφερειακά, όσο και τα κεντρικά Πανεπιστήμια της χώρας.

Όλα τα κεντρικά πανεπιστήμια, δέχονται τα τελευταία χρόνια πληθώρα αιτήσεων για μετεγγραφές φοιτητών, που πληρούν τα προβλεπόμενα, από το νόμο, κριτήρια. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να “αδειάζουν” χρόνο με το χρόνο τα περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας, ενώ τα κεντρικά να δέχονται σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από τον προβλεπόμενο. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πάντως δεν μπορεί να είναι η κατάργηση των μετεγγραφών.

Η πολιτεία οφείλει να έχει έχει πλήρη γνώση της κατάστασης. Οφείλει να μην αγνοήσει το πρόβλημα και να καταλήξει στην επιτακτική και πιο αποτελεσματική λύση, η οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από την αύξηση ή τη μεταφορά οικονομικών πόρων στα κεντρικά πανεπιστήμια, ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών που υποδέχονται, έτσι ώστε αυτά να
μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Όσον αφορά τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και έχει έρθει πλέον η στιγμή για το Υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει τη λογική των γενναίων παρεχόμενων κινήτρων, ώστε να ενθαρρύνει την παραμονή των φοιτητών σε αυτά. Πιο συγκεκριμένα και χωρίς προαπαιτούμενα οικονομικά κριτήρια θα πρέπει:
  • Αρχικά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να εξασφαλίζουν πλήρως τη στέγαση των φοιτητών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, προσφέροντας εστίες με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, ή καλύπτοντας εξολοκλήρου το κόστος ενοικίασης στέγης.
  • Στη συνέχεια, στα πλαίσια της φοιτητικής μεριμνάς, όλοι οι φοιτητές να έχουν δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση.
  • Και τέλος, για όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την κατοικία τους να προβλέπονται δωρεάν μετακινήσεις από τον τόπο που φοιτούν στον τόπο διαμονής τους και αντίστροφα.
Πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων, θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη, τόσο για τον ίδιο τον φοιτητή και το πανεπιστήμιο αρχικής εισαγωγής του, όσο και για το Ακαδημαϊκό Ίδρυμα στο οποίο τελικά θα μετεγγραφεί. Με αυτές τις αυτονόητες παροχές κρατικής μέριμνας, οι φοιτητές θα επιτύχουν βελτίωση της ποιότητας ζωής και φοίτησης τους, ενώ ταυτόχρονα θα καταφέρουν να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους. Παράλληλα, η παραμονή μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό και τουριστικό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, και τα κεντρικά πανεπιστήμια θα έχουν πολλαπλά οφέλη από την εφαρμογή μιας πολιτικής κινήτρων, διότι θα επιτευχθεί άμβλυνση των σημερινών οξυμένων προβλημάτων, τα οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο στην αναντιστοιχία των διαθέσιμων πόρων και υποδομών, με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό φοιτητών που υποδέχονται εξαιτίας των μετεγγραφών.

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη καλεί το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας να τοποθετηθεί υπεύθυνα πάνω στο θέμα των μετεγγραφών και να πιέσει την πολιτική ηγεσία της χώρας να υιοθετήσει μια γενναία πολιτική παροχής κινήτρων που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα του υπερπληθωρισμού φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια. Είναι η ώρα να παραμεριστούν οι πολιτικές διαχείρισης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και να αναδειχτούν πολιτικές ρήξης και ανατροπής των κατεστημένων λογικών που ευθύνονται για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου