Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

(Υπο)σίτίζονται οι φοιτητές στο Ηράκλειο;


Συνάδελφοι, πέρασαν ήδη τέσσερις μήνες έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης για τη σίτιση των φοιτητών με το νέο ανάδοχο, αν και πολλοί από εσάς μπορεί να μην παρατηρήσατε κάποια διαφορά - πέρα ίσως από το χρώμα της στολής των υπαλλήλων που εργάζονται στα εστιατόρια. Αναφερόμαστε προφανώς σε κάποια διαφορά στην ποιότητα του φαγητού, στην πληρότητα του μενού, στα πολλά και διαφορετικά πιάτα που υποτίθεται θα προσφέρονταν, στο βιολογικό καθημερινό μενού που θα συμπλήρωνε τα στάνταρ πιάτα κ.α. Και ίσως οι πρώτοι μήνες να ήταν “χαριστικοί” για τον ανάδοχο, να έπρεπε να περιμένουμε λίγο καιρό παραπάνω, για να δούμε τους “λαγούς με πετραχήλια” που παρουσίαζε στην προσφορά του, την οποία αν κάποιος φοιτητής διαβάσει θα γελάσει σε σχέση με την πραγματικότητα που βιώνει κάθε μέρα.
Ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας επαναπαυόμενος στις δάφνες της δωρεάν σίτισης για όλους που έχει φέρει “υποτίθεται” στο Ηράκλειο – αδυνατεί να καταλάβει ότι λίγοι φοιτητές κάνουν αίτηση για σίτιση λόγω της ποιότητας του φαγητού και φυσικά κλείνει τα αυτιά στους φοιτητές που φωνάζουν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς.
Η αδιαφορία γενικά των αρχών του Πανεπιστημίου που συνεπάγεται από την αδράνεια τους, ελοχεύει πολλούς κινδύνους, οι οποίοι εξελισσόμενοι συνεπάγονται την αποδυνάμωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας. Όταν λοιπόν κάποιος ιδιώτης σύρει προς το συμφέρον του ολόκληρο Πανεπιστήμιο, για ποιο δημόσιο χαρακτήρα μιλάμε; Όταν οι φοιτητές βιώνοντας μια κακής ποιότητας φοιτητική μέριμνα για χρόνια, δε θα τείνουν να απαξιώνουν στο μυαλό τους ολοένα και περισσότερο τα δημόσια αγαθά;
Ποιος είναι λοιπόν ο δρόμος της ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας -εν προκειμένω της φοιτητικής μέριμνας; Ο σοβαρός έλεγχος του κράτους και των δημόσιων οργανισμών (Πανεπιστημίων) προς τους ιδιώτες που καλώς η κακώς έχουν παρεισφρήσει και μεταχειρίζονται κάποιες δημόσιες εκφάνσεις και παράλληλα η προσπάθεια για επανάκτηση κατά το δυνατόν του ελέγχου τους. Στη φάση που βρισκόμαστε με τη σίτιση στο Ηράκλειο απαιτείται συντονισμός δυνάμεων για τον έλεγχο της συμβατικής συμπεριφοράς του αναδόχου, προκειμένου να τηρούνται όσα έχει δεσμευτεί απέναντι στο Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα προτείνουμε μια σειρά ενεργειών που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να βγούμε από την αδιέξοδη αυτή κατάσταση.
• Σύγκλιση επιτροπής ελέγχου σίτισης παρουσία του αναδόχου όπου οι φοιτητές-εκπρόσωποι γνωρίζοντας τις διατάξεις της σύμβασης και με την καθημερινή τους εμπειρία είτε από συστάσεις άλλων φοιτητών θα αναφέρουν στον ανάδοχο τις παρατυπίες του, με προοπτική να επιληφθεί επ' αυτών μέχρι τη νέα συνεδρίαση που προτείνουμε να συγκληθεί έπειτα από 15 ημέρες.
• Στο μεσοδιάστημα διενέργεια έρευνας ανάμεσα στους φοιτητές από την επιτροπή σίτισης με τη μορφή ερωτηματολογίου (είχε γίνει και στο παρελθόν) που θα διαπιστώνει τη γνώμη τους για την σίτιση.
• Διενέργεια ελέγχων μια φορά την εβδομάδα (τυχαία - πρωί και βράδυ) από την επιτροπή σίτισης προκειμένου να διαπιστώνονται παραλείψεις σε σχέση με τη σύμβαση.
• Δειγματοληψία του φαγητού μια φορά το 15ήμερο και έλεγχος από εργαστήριο του Τμήματος Χημείας είτε σε συνεννόηση με την Υγειονομική Υπηρεσία, για να διασφαλίζεται η ποιότητα με βάση τα στάνταρντ της σύμβασης και της προσφοράς του αναδόχου.

Παράλληλα απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί σε συνδυασμό με τη νέα τάξη πραγμάτων που καθώς φαίνεται μπαίνει η χώρα, η δημιουργία του Οργανισμού Φοιτητικής Λέσχης που θα λύσει τα περισσότερα προβλήματα μας, εφόσον ο έλεγχος της σίτισης έλθει στα χέρια του Πανεπιστημίου.

Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Ηρακλείου
Για ένα ισχυρό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που θα μεριμνά για τους φοιτητές του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου